Kozmetik ürün üretmek isteyenler hangi aşamaları hangi sıra ile gerçekleştirileceği konusunda kararsız kalabiliyorlar. Kozmetik ürün üretimine karar verildikten sonra satışına kadar geçirmesi gereken aşamalar aşağıdaki gibidir;
Ürün Formülasyonu: Amaca göre üretilecek kozmetik ürünün tasarımı yapılır ve içerik formülasyonu oluşturulur. Bu aşamada, ürünün kullanım amacı, hedef kitlesi, içerik bileşenleri ve üründen beklenen özellikler belirlenir.
Ürün Etiketinin Planlanması: Etiketlerde belirtilmesi gereken zorunlu parametreler yanında satış ve pazarlama da ürünü öne çıkaracak iddialar belirlenir. Test gerektiren iddiaların testleri gerçekleştirilir. Her iddianın bir kanıtı olması gerekmektedir. ÜTS bildirimi sonrası gelen dönüşlere göre etiketlerde revizyon gerçekleşmesi gerekebilir. Bu sebeple etiketlerin toplu basımı, ürün Kayıt Altına alındıktan sonra yapılmalıdır.
Ürün Analizleri ve Güvenlilik Değerlendirmesi: Üretilen Ar-GE numunelerinin öncelikle analizleri yaptırılır. Zorunlu analizler olan mikrobiyoloji, Stabilite ve Antimikrobiyal Koruyucu Etkinlik (Challange-PET Test) analizleri gerçekleştirilir. (Bazı ürün grupları için sadece stabilite gerçekleştirilir.) Ürünün stabilite analizine orijinal haliyle alınması için ürün ambalajına da karar verilmelidir. Ürünün güvenliliği için bir güvenlilik değerlendirmesi yapılır. Ürün içeriğinin toksikolojik ve dermatolojik özellikleri, analizleri ile birlikte ÜGDR içerisinde değerlendirilmelidir.
Ürün Bilgi Dosyasının Hazırlanması: Ürün Bilgi Dosyasının içermesi gereken tüm dokümanlar dosya halinde fiziki ya da dijital halde Sorumlu Kişi olarak adlandırılan ürün sahibi firmada bulundurulur. Tüm aşamalar Sorumlu Teknik Eleman (STE) kontrolünde gerçekleştirilir.
Sağlık Bakanlığı ÜTS Kaydı: Tüm kozmetik ürünler Sağlık Bakanlığı Sistemine (Ürün Takip Sistemi/ÜTS) kaydedilir. Bakanlıktan gelen dönüşlere istinaden değişiklikler yapılabilir ya da ürün olduğu haliyle kayıt altına alınır.
Üretim Süreci ve Kalite Kontrol: Ürün diğer aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra satış için üretime başlanabilir. Üretim süreci, belirlenen standartlara uygunluğu ve kalite kontrolü içermelidir. Üretim tesislerinin hijyenik ve uygun şartlarda olması önemlidir. Üretim tesislerinin ISO 22716 GMP sertifikası olması zorunludur.
Dağıtım ve Satış: Ürün, bakanlık bildirimi sonrasında pazarlama, dağıtım ve satış aşamalarına geçebilir. Bakanlık bildirimi olmayan kozmetik ürün satışı yapılamaz. Birçok zincir market ve online pazaryeri ÜTS bildirimi ve Ürün Bilgi dosyasını sorgulamaktadır.
Doğru bir Sorumlu Teknik Eleman ile tüm süreçleri hızlıca başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.