KOZMETİK ÜRÜNLERDE ETİKETLERDE BULUNMASI GEREKEN UYARILAR

Kozmetik ürünün kalite ve güvenliliğinin sürdürülmesi açısından dikkat edilmesi önerilen hususlar etikette uyarılar kısmında belirtilmelidir. Bunlar başlıca aşağıdaki gibidir;

-Kozmetik ürünlerin doğrudan güneş ışığı altında bekletilmemesi gerekmektedir.

-Kozmetik ürünlerin, bazı ürünlere özgü durumlar istisna olmak üzere, oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

-Kozmetik ürünlerin aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortam koşullarına maruz bırakılmaması; özellikle yüksek sıcaklıkta patlama olasılığı olan ve basınçlı ambalajda sunulan aerosol tipi ürünlerin güneş ışığına maruz kalacak şekilde bekletilmemesi ve güneş ışığı almasa dahi uzun süre sıcak ortamda tutulmaması, uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

-Su içermeyen bazı kozmetik ürünlerin (toz formunda bulunan pudralar, farlar gibi) aşırı nemli ortamlarda tutulmaması gerekmektedir.

-Kozmetik ürünlerin kapaklarının açık bırakılmaması gerekmektedir.

-Bitmiş Ürünün MSDS dosyasında izlenebilen zararlılıkların uyarıları ve işaretleri etiket üzerinde belirtilmelidir. (Örn. Göz tahrişi, Cilt Alerjeni, Alevlenme Uyarısı vs.)

Bunların haricinde ürün bazında eklenmesi gereken uyarılar da mevcuttur.

Diş beyazlatıcı olarak kullanılan hidrojen peroksit içeren ağız bakım ürünlerinde yer alan uyarılar;

-İçeriğinde ≤ %0.1 oranında hidrojen peroksit veya hidrojen peroksit açığa çıkaran diğer bileşikler bulunan ağız ve diş bakım ürünleri, genel kullanıma yöneliktir.

-İçeriğinde hidrojen peroksit veya hidrojen peroksit açığa çıkaran diğer bileşikleri “%6 ve daha az, %0.1’den daha fazla” oranda içeren ağız ve diş bakım ürünleri profesyonel kullanım amaçlı olup diş beyazlatıcı olarak kullanılmaktadır. Bu ürünlerin ambalajında mevcut veya açığa çıkan H2O2 konsantrasyonu yüzde ile gösterilir. “18 yaşın altındaki kişilerin kullanımına uygun değildir. Sadece diş hekimlerine satılabilir. Her kullanım periyodunun ilk kullanımında diş hekimleri tarafından uygulanır veya diş hekimlerinin uygun görmesi durumunda ilk kullanım ve daha sonra gerekli kullanım süresini tamamlamak için tüketicinin kullanımına sunulabilir.” uyarısı yer almalıdır.

Saç boyalarında gerekli kullanım uyarlarına mutlaka dikkat edilmeli, bileşenlere yönelik Yönetmelik eklerinde yer alan uyarılar ambalaja eklenmelidir. Uyarılardan örnekler aşağıdaki gibi olabilir;

-Kaşları ve kirpikleri boyamak için kullanılmaz.

-Göz ile temasından kaçınınız, ürünün gözle teması halinde derhal bol su ile durulayınız. Gerektiğinde doktora başvurunuz

-Cilt ile temastan kaçınınız.

-Saç boyaları alerjik reaksiyona neden olabilir.

-Bu ürün 16 yaşın altındaki kişilerin kullanımına uygun değildir.

-Geçici “kara kına” dövmesi alerji riskini artırabilir.

-Talimatlara uyunuz.

-Çocukların erişebileceği yerden uzak tutunuz.

Şu durumlarda saçınızı boyamayınız:

-Yüzünüzde bir kızarıklık veya hassasiyet varsa saç deriniz tahriş olmuş veya zarar görmüş ise,

-Saç boyaları nedeniyle daha önce bir reaksiyon yaşanmışsa,

-Daha önce geçici “kara kına” reaksiyonu yaşanmışsa.

İtici gaz içeren kozmetik ürünlerde yer alan uyarılar:

Özellikle deodorant, saç spreyi, tıraş köpüğü vb. ambalajlarında;

-Yanıcıdır ve parlayıcıdır işareti yer alır.

-Güneş ışınları ve 50 °C üzeri sıcaklıklardan uzak tutunuz.

-Ürün bittikten sonra dahi açmaktan ve ateşe atmaktan sakınınız, kutuyu delmeyiniz.

-Yanıcıdır, solumayınız.

-Yüze, göze püskürtmeyiniz.

(5) Bebek ve çocuk kozmetik ürünlerinde yer alan uyarılar:

-Talk içeren, 3 yaşından küçük çocuklarda kullanılan toz kozmetik ürün ambalajlarında “bebeklerin burun ve ağızlarından uzak tutunuz” uyarısı yer almalıdır.

-Bebek kozmetik ürünleri ambalajı üzerinde yer alabilen “Dermatolojik test edilmiştir.”, “hipoalerjeniktir”, “sensitive” vb. ibareler, söz konusu kozmetik ürünün kesin olarak alerji yapmayacağı anlamı taşımamaktadır.

-Emzirme döneminde göğüs ucuna sürülmesi amaçlanan kozmetik ürünlerde “emzirmeden önce siliniz” uyarısı yer almalıdır.

-Bebek ve çocuk kozmetik ürünlerinin ambalajları dikkatle incelenmeli, kullanma talimatları ve uyarıları mutlaka dikkate alınmalıdır.

Diğer kozmetik ürünler:

Yukarıda yer alan ibareler genel amaçlı yazılmış olup diğer kozmetik ürün grupları ve yukarıda yer alan ürün gruplarında bazı hammaddelerin kullanılması durumunda ek tedbirleri belirten uyarıların etiketlerde yer alması gerekmektedir (örneğin çocukların erişiminden uzak tutulması gereken ürün grupları, göz ile temastan kaçınılması gereken ürün grupları, sadece profesyonel kullanıma yönelik ürün grupları, 3 yaş altı çocuklarda kullanılmaması gereken ürün grupları, tahriş olmuş ve hasarlı ciltlerde kullanılmaması gereken ürün grupları, alerji yapan hammaddelere ilişkin olarak özellikle esanslarda maksimum konsantrasyonun aşılması durumunda ürün bileşenleri listesinde belirtilmesi gereken grupları).

Ambalajlama şekli itibari ile gıda tüketim ürünü algısı oluşturan kozmetik ürünler için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 79 uncu maddesi gereği ürün ambalaj/sunum şeklinin gıda tüketim ürünü algısı oluşturmaması gerekmektedir.

Sadece uçucu yağ içeren kozmetik ürünler için doğrudan cilde uygulanmaması gerektiği uyarısı yapılmalı ve bir sabit yağ ile seyreltme oranı verilmelidir.

Bunlar dışında ürünlerinizin kontrolleri yapılırken hammaddelerin yönetmelik eklerinde bulunan uyarılarını da etiketlere eklemeniz gerekmektedir;

Örn. Retinol, Retinil Asetat veya Retinil Palmitat içeren herhangi bir kozmetik ürün için aşağıdaki etiketleme zorunludur: ”A Vitamini içerir. Kullanmadan önce günlük alımınızı göz önünde bulundurun” Ayrıca EMA’nın tavsiyesine göre “Hamilelerde kullanımı sakıncalıdır, kullanmadan önce doktorunuza danışınız” ifadesi eklenmelidir.

Etiketlerinizin kontrolü ve eklenmesi gereken tüm uyarılar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NEMU DANIŞMANLIK

MELDA BAĞÇE

Mail: info@nemuconsultancy.com

Tel: +90 534 384 1449

Adres: Denizköşkler mah. Akın sok. No:/6 Avcılar/İSTANBUL