MSDS kısaltmasının açıklaması “Material Safety Data Sheet” dir. Türkçe anlamı ise; Malzeme Güvenlik Bilgi Formu, Güvenlik Bilgi Formu’ dur. Türkçe kısaltması GBF’dir.
Kimyasal madde / karışımların, insan sağlığı ve çevre üzerine olan olumsuz etkilerini, fiziko-kimyasal risklerini açıklayan; bu tehlikelerine karşılık alınması gereken önlemleri de açıklayan formdur. Sağlık ve güvenliğin korunması amacıyla ayrıntılı bilgi sağlar.
Kimyasalların kullanım ve depolanma süresinde meydana gelebilecek İşçi Sağlığı İş Güvenliği risklerini yok etmek, en aza indirgemek çalışmaların en önemli parçasını oluşturan ve kullanıcıyı doğru ve yeterli düzeyde bilgilendirmeyi hedefleyen, ilgili kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri içeren dokümanlara verilen isimdir.
Güvenlik bilgi formunda yer alması gereken başlıklar sabit olup 16 tanedir.
1. Maddenin/Karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği,
2. Zararlılık tanımlanması,
3. Bileşimi/İçindekiler hakkında bilgi,
4. İlk yardım önlemleri,
5. Yangınla mücadele önlemleri,
6. Kaza sonucu yayılmaya karşı önlemler,
7. Elleçleme ve depolama,
8. Maruz kalma kontrolleri/kişisel korunma,
9. Fiziksel ve kimyasal özellikler,
10. Kararlılık ve tepkime,
11. Toksikolojik bilgiler,
12. Ekolojik bilgiler,
13. Bertaraf etme bilgileri,
14. Taşımacılık bilgisi,
15. Mevzuat bilgisi,
16. Diğer bilgiler.
Güvenlik bilgi formları, sadece eğitim almış sertifikalı uzmanlar tarafından hazırlanabilir. Çünkü formu hazırlama işlemi, teknik bilgi gerektirmekle beraber aynı zamanda yasal şartları bakımından kapsamlı bir çalışma gerektirir. Güvenlik bilgi formları, kurumlar ya da hazırlayan kişiler tarafından düzenli olarak takip edilmelidir.
MSDS hakkında daha fazla bilgi edinmek ve MSDS’lerinizin uzmanlar tarafından hazırlanmasını isterseniz bizimle iletişimine geçiniz.